سقف کاذب نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت)
یک سقف یا حتی یک سایبان در تابستان میتواند حیاط خلوت کوچک یا پاسیو شما را تبدیل به فضایی مطبوع برای گذراندن بعد از ظهر، استراحت و صرف صبحانه و عصرانه کند.
حداقل فایده پوشاندن پاسیو در طبقه اول یا بام حفظ انرژی، کاهش گرد و غبار و کثیفی و ممانعت از ورود حشرات، پرندگان و خزندگان است.
اجرای نورگیر ساختمان و تعبیه فضایی در ساختمانها جهت تأمین نور برای اتاقهایی که در راستای شرق به غرب نیستند، بسیار مهم است. پوشش نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) ساختمان که به عنوان تأمین کننده نور ساختمانها در روز کاربرد دارند، نیز در سالهای اخیر اهمیت زیادی پیدا کرده است.
از آن جا که سقف نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) به صورت مستقیم با فضای آزاد ارتباط دارد، از جمله قسمتهای ساختمان میباشد که محل هدر رفتن انرژی گرمایی و سرمایی از داخل ساختمان به بیرون میباشد. از این رو، برای این نوع از سقفهای کاذب باید از پوششهایی استفاده کرد که ضمن جلوگیری از نفوذ برف و باران به دیوارها و پنجرههای مشرف به نورگیر ساختمان و نیز حفظ نورگیر بودن ساختمان (عبور دادن نور خورشید) باعث جلوگیری از به هدر رفتن انرژی گرمایی و سرمایی نیز شوند.
سقف کاذب حیاط خلوت معمولاً به صورت غیر دکوراتیو و سقف کاذب پاسیو معمولاً به صورت دکوراتیو اجرا میگردد.
از جمله پوششهایی که معمولاً برای سقف کاذب نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) از آنها استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1 ـ سقف کاذب پلکسی گلاس: همان گونه که در مطلب «آشنایی با انواع سقف کاذب» گفته شد، این نوع از سقفهای کاذب نوعی از سقف کاذب طلقی هستند که در آنها از پلکسی گلاس استفاده میگردد. پلکسی گلاس نوعی پلاستیک میباشد که ظاهری بسیار شفاف و شبیه به شیشه دارد و مقاومت آن نسبت به شیشه زیاد است. از ویژگیهای این نوع سقف کاذب میتوان به طور خلاصه سبکی، مقرون به صرفه بودن، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش و درصد جذب رطوبت پایین را نام برد. سقفهای کاذب پلکسی گلاس اجرا شده در نورگیرها معمولاً از نوع مشجر بوده و به صورت شبکهای اجرا میشوند.
2 ـ سقف کاذب پلی کربنات: همان گونه که در مطلب «آشنایی با انواع سقف کاذب» گفته شد، این نوع از سقفهای کاذب نوعی از سقف کاذب طلقی هستند که در آنها از پلی کربنات استفاده میگردد. پلی کربنات نوعی پلیمر ترمو پلاستیک است که در سه نوع تخت توپر، مشبک (سلولی) و موجدار و به شکل تک لایه یا چند لایه تولید میشود. نوع معمولی آنها ـ که روکش ضد اشعه ماوراء بنفش ندارد ـ در معرض نور آفتاب دچار تغییر رنگ بیشتری میشود، شفافیت کمتری دارد، گرانتر است، انعطافپذیرتر میباشد (بدون نیاز به گرما خم میشود)، فضای پشت آن در برابر آفتاب به شدت گرم میشود و خشپذیرتر هستند. به علاوه این که ورقهای پلی کربنات دارای خاصیت آنتی استاتیک بوده و سطح آنها ذرات گرد و غبار معلق در هوا را جذب نمیکند. با توجه به این ویژگیها، ورقهای پلی کربنات دارای روکش ضد اشعه ماوراء بنفش برای سقفهای کاذب داخل محیطهای باز نظیر نورگیر و پاسیو که در معرض نور آفتاب، باد، باران، برف و تگرگ هستند، و به صورت یکپارچه (بر روی شبکهای از قوطیهای آهنی) مورد استفاده قرار میگیرند. ورقهای پلی کربنات در دو نوع شفاف و مشجر (دارای طرحهای یخی، ابری، گالشی و ...) و در رنگهای مختلف شیشهای (بیرنگ)، برنز، آبی، شیری، زرد، قرمز، سبز و ... تولید میشوند که نوع شفاف و شیشهای (بیرنگ) آن بیشترین کاربرد را دارد. سقفهای کاذب پلی کربنات اجرا شده در نورگیرها به صورت یکپارچه اجرا میشوند. سقفهای کاذب پلی کربنات رایجترین نوع سقفهای کاذب نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) هستند که ضمن سبکی، مقاومت و رنگبندی مناسب، در برابر سرما و گرما نیز مقاوم بوده و نور را به خوبی از خود عبور میدهند.
3 ـ سقف کاذب پی وی سی: همان گونه که در مطلب «آشنایی با انواع سقف کاذب» گفته شد، PVC نوعی پلیمر ترمو پلاستیک است که کاربرد زیادی در فناوریهای نوین ساختمانی دارد. این ماده جایگزین مناسبی برای مصالح ساختمانی قدیمی میباشد که در سالهای اخیر به دلیل اجرای سیستم سبکسازی، جلوگیری از اتلاف انرژی و اهمیت زیبایی در دکوراسیون داخلی ساختمان، در سقفهای کاذب و به خصوص، سقف کاذب سرویسهای بهداشتی و حمام، به شدت مورد توجه قرار گرفته است. سقفهای کاذب پی وی سی اجرا شده در نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) معمولاً به صورت یکپارچه اجرا میشوند.
4 ـ سقف کاذب آسمان مجازی (چاپی): همان گونه که در مطلب «آشنایی با انواع سقف کاذب» گفته شد، سقفهای کاذب آسمان مجازی نوعی از سقفهای کاذب طلقی هستند که میتوان طرحها و نقشهای مختلف و بسیار زیبایی را روی آنها چاپ کرد و به صورت چند شیت و تایل جدا از هم کنار یکدیگر نصب نمود و به نورپردازی در پشت آن پرداخت.
از دیگر پوششهایی که برای سقفهای کاذب نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) از آنها استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد که کاربرد چندانی ندارند:
1 ـ سقفهای کاذب بامبو: این نوع از سقفهای کاذب هم ظاهری زیبا به خود سقف میبخشند و هم با سایههایی که بر روی زمین ایجاد میکنند، زیبایی کلی فضا را هم تحت تأثیر قرار میدهند.
2 ـ سقفهای کاذب پارچهای: این نوع از سقفهای کاذب جلوی نور مزاحم را میگیرند و در عین حال، باعث میشوند که اختلالی در تهویه هوای پاسیو ایجاد نشود. همچنین، میتوانید هر زمان که لازم بود، به راحتی آنها را جمع کنید یا پارچه آنها را بدون هزینه خیلی زیاد تعویض کنید.
3 ـ سقفهای کاذب مشبک آلومینیومی: این نوع از سقفهای کاذب میتوانند جذابیت فضای پاسیو و حیاط خلوت خانه شما را چندین برابر بیشتر کنند. سقفهای کاذب مشبک آلومینیومی علاوه بر مقاومت خوبی که دارند، با طرحها و نقشهای مختلفی که دارند، باعث میشوند شما دست بازتری برای انتخاب داشته باشید. یکی از زیباییهای این نوع از سقفهای کاذب، بازیهای نور و سایهای است که این سقفها ایجاد میکنند. همچنین، میتوان با پوشاندن قسمت بیرونی شبکهها با صفحههای پلکسی گلاس شفاف یا مات از نفوذ باد، باران و برف جلوگیری کرد.
4 ـ سقفهای کاذب متحرک: اگر علاقمند به داشتن خانهای هوشمند هستید، استفاده از سقفهای کاذب متحرک بهترین گزینه برای شماست. این نوع از سقفهای کاذب با قابلیت جمع شوندگی خود میتوانند شما را در خلق فضایی جدید همراهی کنند. این سقفها را میتوانید در طول روز باز کنید و جلوی ورود نور مزاحم را بگیرید و در شب هنگام با جمع کردن آن از نمای زیبای آسمان پر ستاره لذت ببرید.