آشنایی با سقف کاذب و انواع آن
«سقف کاذب» سقفی است که در زیر سقف اصلی و برای پوشش آن به کار میرود و بخشی از دکوراسیون داخلی ساختمان محسوب میشود. سقف کاذب با متریالهای مختلفی که دارد، توانسته است پاسخگوی بسیاری از سلیقهها باشد. امروزه سقف کاذب در ساختمانها جزئی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. سقف کاذب در فضاهایی که سقف بلندی دارند، میتواند به کاهش ارتفاع کمک کند و در نتیجه سرمایش و گرمایش محیط را راحتتر نماید و باعث جلوگیری از هدر رفتن انرژی شود. از سقفهای کاذب به عنوان عایق صدا هم استفاده میشود و همچنین با توجه به این که امروزه نورپردازی به شکلهای متنوعی در دکوراسیون داخلی استفاده میشود، سقف کاذب میتواند بستر مناسبی برای نورپردازیهای سقفی ایجاد نماید که اهمیت آن را دو چندان میکند. سقف کاذب باعث میشود تأسیساتی مانند سیمکشیهای برق، چراغهای نورپردازی، دوربینهای امنیتی، حسگرهای آتشسوزی و ... که از سقف عبور میکنند، پوشیده و پنهان شوند. به همین دلیل، سقف کاذب محلی مناسب برای عبور تأسیسات است که دسترسی به آنها بسیار مهم میباشد.
همچنین، این سقفها برای مقابله احتمالی با مشکلات رطوبتی که در سرویسهای بهداشتی به وجود میآیند و غالباً پر هزینه هستند، ایجاد میشوند. سقف کاذب سرویس بهداشتی با توجه به متریالهای خاص خود نه تنها از بروز این مشکلات جلوگیری میکند؛ بلکه مزایایی همچون زیباسازی، نورپردازی، سبکسازی و دسترسی آسان به تأسیسات را برای سرویس بهداشتی و حمام شما ایجاد میکند.
سقف کاذب دارای انواع مختلفی است و میتوان از منظرهای مختلف به بررسی انواع سقف کاذب پرداخت.
امروزه با توجه به نیاز بازار، انواع سقف کاذب با پوششهای طلق (پلکسی گلاس و پلی کربنات)، پی وی سی و آلومینیوم در بین مردم و سازندگان ساختمان دارای محبوبیت زیادی میباشند. البته انواع سقف کاذب با متریالهای دیگری نظیر گچ، چوب، شیشه، فلزات سنگین، کامپوزیت و ... نیز ساخته میشوند. سقفهای کاذب را میتوان با ترکیبی از مصالح (مثلاً ترکیب چوب و شیشه) نیز اجرا نمود.
سقفهای کاذب از نظر نورپردازی به دو دسته دکوراتیو و غیر دکوراتیو تقسیمبندی میشوند. سقفهای کاذب دکوراتیو با نورپردازیهای خاص پرطرفدارتر هستند.
از سقفهای کاذب میتوان در سرویس بهداشتی، حمام، اداره، آشپزخانه، نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت)، استخر، لابی، تالار و هر فضای دیگری استفاده نمود.
علاوه بر اینها، میتوان سقفهای کاذب را از نظر شیوه اجرا نیز به دو دسته یکپارچه و شبکهای (مشبک) طبقهبندی نمود. شیوه اجرای سقفهای کاذب به متریال و ابعاد سقف کاذب بستگی دارد.
سقف کاذب میتواند به شکلهای مختلف مربع مستطیلی، دایرهای، نواری، شکلهای سه بعدی (حجیم) و ... با انواع طرحها اجرا گردد. انتخاب شکل سقف کاذب کاملاً بستگی به طراحی داخلی ساختمان دارد و باید به گونهای باشد که دکوراسیون فضا را تکمیل کند و کاملاً با آن هماهنگی داشته باشد.
همواره میتوان در یک فضا ترکیبی از سقفهای کاذب را طراحی و اجرا نمود.
برخی از انواع سقف کاذب از نظر متریال
سقف کاذب طلقی
در بین انواع سقف کاذب، سقف کاذب طلقی بیشترین کاربرد را دارد و تقریباً در همه فضاها میتوان از آن استفاده کرد. در سقف کاذب طلقی، از طلقهای پلاستیکی به عنوان پوشش سقف استفاده میشود. طلق پلاستیکی در واقع، محصولی است که از پلاستیک فشرده شده با درصد مقاومت بالا ساخته شده و جایگزین بسیار مناسبی برای شیشه میباشد. در این نوع از سقفهای کاذب امکان نورپردازی از بالای سقف وجود دارد و ضمن ایجاد زیبایی خاص، باعث کوتاه شدن ارتفاع نمیشوند و شما آنها را احساس نمیکنید.
با توجه به رنگهای مختلف این پوشش، میتوان به راحتی رنگ سقف را با رنگ کاشیهای دیوار و سایر وسایل هماهنگ کرد. برای دسترسی به فضای بالای سقفهای کاذب طلقی نیازی به متخصص نیست و میتوان خیلی ساده با بلند کردن طلقها، آنها را جابجا و به فضا و تأسیسات بالای آنها دسترسی پیدا کرد.
از ویژگیهای این نوع سقف کاذب میتوان به طور خلاصه سبکی، مقرون به صرفه بودن، مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش، مقاومت در برابر عوامل شیمیایی مانند اسیدها و انواع پاککنندههای خانگی، مقاومت زیاد در برابر ضربه نسبت به شیشه، شستشوی آسان (حتی با بارش باران)، قابلیت عبور دادن نور از خود، درصد جذب رطوبت پایین و انتقال حرارت پایین را نام برد.
طلقهای پلاستیکی استفاده شده در این نوع از سقفها انواع و اقسام مختلفی دارند که پرکاربردترین آنها عبارتند از:
الف ـ پلکسی گلاس (طلق شیشهای ـ طلق اکریلیک ـ طلق پرسپکس)
ب ـ پلی کربنات (طلق ضد آفتاب)
سقف کاذب پلکسی گلاس
«پلی متیل متاکریلیت (پلکسی گلاس)» نوعی پلیمر ترمو پلاستیک است که ظاهری بسیار شفاف (عبور دادن 93% نور) و شبیه به شیشه دارد و یکی از مواد پلاستیکی بسیار پر مصرف و محبوب است. ورقهای پلکسی گلاس در اندازههای 1/2 در 1/8 متر و در ضخامتهای مختلف تولید میشوند.
ورقهای پلکسی گلاس معمولاً در رنگهای سفید، شیری و کرم تولید میشوند؛ ولی دارای رنگهای متنوع دیگری مانند سبز، قرمز، زرد، نارنجی، آبی و مشکی نیز هستند که بیشتر برای کارهای تزئینی و دکوراتیو از آنها استفاده میشود.
ورقهای پلکسی گلاس هم مانند شیشهها در دو نوع شفاف و مشجر (مات کامل و مات طرح دار در طرحهای یخی، ابری، گالشی و ...) در بازار موجود هستند. پلکسی گلاس شفاف ظاهری کاملاً شبیه به شیشه دارد. این نوع از ورقهای پلکسی گلاس نور را از خود عبور داده و اشیای پشت آنها به وضوح دیده میشوند. همان طور که مشخص است، ورقهای پلکسی گلاس مشجر، نور را به مقدار کمتری از خود عبور داده و شفافیت کمتری دارند.
ورقهای پلکسی گلاس مشجر نور را از خود عبور میدهند؛ ولی اشیای پشت آنها به وضوح دیده نمیشوند. به همین دلیل، برای محیطهایی که در آنها حفظ حریم خصوصی مهم است و نباید فضای داخل دیده شود، از ورقهای پلکسی گلاس مشجر استفاده میشود. ورقهای پلکسی گلاس مات کامل (دوغی ـ اوپال) به دو صورت یک رو مات و دو رو مات تولید و عرضه میشوند. طلقهای مشجر طرح دار نسبت به طلقهای مشجر مات کامل نوردهی بیشتری داشته و همچنین، لکهها و کثیفیهای دیگر را نشان نمیدهند.
در طرفین صفحات پلکسی گلاس شفاف معمولاً برچسبی مقوایی چسبیده میشود که کار محافظت از این ورقها در برابر گرد و غبار را انجام میدهد.
ورقهای پلکسی گلاس برای سقفهای کاذب داخل محیطهای بسته نظیر آشپزخانه و حمام و به صورت شبکهای مورد استفاده قرار میگیرند.
پلکسی گلاس طرحدار (آسمان مجازی)
پلکسی گلاس طرحدار (آسمان مجازی) که امروزه در دکوراسیون داخلی فضاهای مختلف بسیار پر طرفدار است، در واقع، همان ورق پلکسی گلاس است که طرحهای مختلفی بر روی آن ایجاد شده است. این نوع از ورقهای پلکسی گلاس علاوه بر مقاومت و دوام بالایی که دارند، بسیار زیبا و چشمنواز هستند. بیشترین کاربرد این ورقها در سقف کاذب است.
سقف کاذب پلی کربنات (ماکرولن ـ لکسان)
«پلی کربنات» نیز نوعی پلیمر ترمو پلاستیک است که در سه نوع تخت توپر، مشبک (سلولی) و موجدار و به شکل تک لایه یا چند لایه تولید میشود. ورقهای پلی کربنات نسبت به ورقهای پلکسی گلاس مقاومت بیشتری در برابر آتش دارند (دارای خاصیت خود خاموش شوندگی هستند) و نوع معمولی آنها که روکش ضد اشعه ماوراء بنفش ندارد، در معرض نور آفتاب دچار تغییر رنگ بیشتری میشود، شفافیت کمتری دارد، گرانتر است، انعطافپذیرتر میباشد (بدون نیاز به گرما خم میشود)، فضای پشت آن در برابر آفتاب به شدت گرم میشود و خشپذیرتر است.
به علاوه این که ورقهای پلی کربنات بر خلاف ورقهای پلکسی گلاس، دارای خاصیت آنتی استاتیک بوده و سطح آنها ذرات گرد و غبار معلق در هوا را جذب نمیکند. با توجه به این ویژگیها، ورقهای پلی کربنات دارای روکش ضد اشعه ماوراء بنفش به صورت یکپارچه (بر روی شبکهای از قوطیهای آهنی) برای سقفهای کاذب داخل محیطهای باز نظیر نورگیر و پاسیو که در معرض نور آفتاب، باد، باران، برف و تگرگ هستند، مورد استفاده قرار میگیرند.
ورقهای پلی کربنات مانند ورقهای پلکسی گلاس در دو نوع شفاف و مشجر (دارای طرحهای یخی، ابری، گالشی و ...) و در رنگهای مختلف شیشهای (بیرنگ)، برنز، آبی، شیری، زرد، قرمز، سبز و ... تولید میشوند که نوع شفاف و شیشهای (بیرنگ) آن بیشترین کاربرد را دارد.
ورقهای پلی کربنات در اندازههای 1/2 در 6 متر تولید میشوند.
سقف کاذب پی وی سی
«پلی وینیل کلراید با نام اختصاری PVC»، نوعی پلیمر ترمو پلاستیک است که کاربرد زیادی در فناوریهای نوین ساختمانی دارد. این ماده جایگزین مناسبی برای مصالح ساختمانی قدیمی میباشد که در سالهای اخیر به دلیل اجرای سیستم سبکسازی، جلوگیری از اتلاف انرژی و اهمیت زیبایی در دکوراسیون داخلی ساختمان، در سقفهای کاذب و به خصوص، سقف کاذب سرویسهای بهداشتی و حمام، به شدت مورد توجه قرار گرفته است.
سقفهای کاذب پی وی سی دارای طرحهای مختلفی نظیر بادی، چوبی و ... میباشند.
سقف کاذب آلومینیومی
معمولاً برای جلوگیری از زنگزدگی سقفهای کاذب در سرویسهای بهداشتی و حمام در اثر بخار آب موجود در این فضاها از سازههایی مناسب با این فضاها نظیر پوششهای آلومینیومی یا گالوانیزه استفاده میشود.
سقف کاذب شیشهای
در بین انواع سقف کاذب، سقف کاذب شیشهای، گرانترین نوع محسوب میشود. در این نوع از سقفهای کاذب، از شیشههای تزئینی به عنوان پوشش سقف استفاده میگردد. در طراحی و تولید این شیشهها، میتوان رنگ یا طرح موجود در فضاها را به راحتی بر روی شیشه نیز پیاده کرد. به عنوان مثال، طرح کاشی سرویس بهداشتی میتواند با طرح سقف کاذب هماهنگی کامل داشته باشد یا از یک تم رنگی پیروی کنند.
امکان ساخت این شیشهها در ابعاد مختلف وجود دارد؛ چرا که همه مراحل ساخت آنها در داخل کشور انجام میشود. از دیگر مزایای استفاده از آنها نصب ساده است که استفاده از آنها را برای کلیه افراد سهل و آسان میکند. وجود طرحها و تکنیکهای مختلف در طراحی این شیشهها باعث گشته که هر شخصی با هر سلیقهای بتواند یک نمونه از آنها را انتخاب کند. این شیشهها به دلیل سکوریت بودنشان، از نوع شیشههای ایمن بوده و مشکلی برای استفاده ندارند. شیشه به دلیل شفافیتش، قابلیت عبور نور را به راحتی در اختیار ما قرار میدهد تا بتوانیم نوردهی مناسبی نیز در فضا داشته باشیم.
در محلهایی که نیاز به پوشش کامل فضای پشتی وجود دارد، میتوان با مات کردن پشت شیشه از این امکان نیز برخوردار شد. کلیه رنگهای کار شده بر روی این شیشهها از دکور گرم تا دکور سرد کاملاً بر روی شیشه تثبیت شدهاند؛ به گونهای که بر اثر بخار، خراش یا هر نوع شستشویی، مشکلی برای آنها پیش نمیآید و امکان تمیز شدن را به بهترین شکل به مصرف کننده میدهند. از این روست که استفاده از این نوع سقفهای کاذب برای بسیاری از افراد مناسب و جالب است.
سقف کاذب شبکهای (مشبک)
سقفهای کاذب شبکهای مربع شکل، پرکاربردتر از سقفهای کاذب یکپارچه هستند. در این نوع از سقف کاذب، در ابتدا سقف به وسیله پروفیلهای سپری آلومینیومی یا گالوانیزه و یا حتی چوبی به صورت شبکههای مربعی آلومینیومی یا چوبی به ابعاد 60 در 60 سانتیمتر یا هر شکل و اندازه دیگری زیرسازی شده و سپس، تایلهای پی وی سی و یا تایلهای دیگر (مثلاً تایلهای گچی، طلقی و آکوستیک) در آنها جای داده میشوند.
از مزیتهای این نوع سقف کاذب، میتوان به نصب سریع و آسان، ضد آب بودن کامل و مناسب بودن برای مناطق مرطوب مانند سرویسهای بهداشتی، دسترسی آسان به تأسیسات برقی و لولهکشیهای پشت سقف، تنوع طرح و قابلیت نصب هر نوع دریچه و چراغ در سقف اشاره کرد. با نصب چراغ در این نوع از سقفها با طرحهای زیبا و خاص، میتوان آنها را تبدیل به سقفهای کاذب دکوراتیو کرد.
مزایای سقف کاذب
استفاده از سقف کاذب مزایای فراوانی دارد که استفاده از آنها را کاملاً توجیه میکند. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1 ـ سرعت اجرای بالا
2 ـ اجرای آسان
3 ـ دقت بالا در اجرا
4 ـ انعطاف معماری بالا
5 ـ عایق بودن در برابر صوت و حرارت
6 ـ مقاوم بودن در برابر پوسیدگی و خوردگی
7 ـ مقاوم بودن در برابر آتش
8 ـ مقاوم بودن در برابر رطوبت
9 ـ زیبا و دکوراتیو بودن
سقف کاذب حمام و سرویس بهداشتی
حمام و سرویس بهداشتی فضاهایی هستند که امروز استفاده از سقف کاذب در آنها به دلیل این که مزایای فراوانی دارد و به کاهش چشمگیر مشکلات رایج در این فضاها کمک میکند، بسیار رواج پیدا کرده است. سقف کاذب حمام و سرویس بهداشتی معمولاً با استفاده از ورقهای پی وی سی یا طلق پلکسی گلاس نصب میگردد؛ چرا که هم هزینه مناسبی دارند و هم در طول زمان بر اثر رطوبت آسیب نمیبینند. با توجه به این که سقف کاذب حمام و سرویس بهداشتی معمولاً ابعاد کوچکی دارد، به صورت یکپارچه اجرا میگردد.
سقف کاذب حمام و سرویس بهداشتی با توجه به متریالهای خاص خود علاوه بر این که از بروز مشکلات رطوبتی جلوگیری میکند، لولههای آب و فاضلاب را نیز پوشانده، مزایایی همچون زیباسازی، نورپردازی، سبکسازی و دسترسی آسان به تأسیسات را برای حمام و سرویس بهداشتی شما فراهم کرده و به دلیل امکان نورپردازی از بالا، ضمن ایجاد زیبایی خاص باعث کوتاه شدن ارتفاع سقف نمیشود و شما آن را احساس نمیکنید.
بیشتر بدانید: سقف کاذب حمام و سرویس بهداشتی
سقف کاذب آشپزخانه
آشپزخانه فضایی است که بسیاری از بانوان وقت زیادی از شبانه روز را در آن میگذرانند. بنابراین، زیبایی این فضا میتواند در روحیه بانوان بسیار تأثیرگذار باشد. از طرفی با توجه به نوع طراحی آشپزخانه، این فضا از داخل حال و پذیرایی نیز قابل مشاهده است و در نتیجه، زیبایی این فضا میتواند در زیبایی حال و پذیرایی خانه نیز مؤثر باشد.
بنابراین، زیبایی آشپزخانه باید مورد توجه قرار گیرد. وقتی در فضاهای داخلی خانه قرار میگیریم، خواسته یا ناخواسته نگاهمان به سقف میافتد. اگر آن سقف دارای طراحی خاص و متفاوتی باشد، بدون شک توجه ما را بیشتر به خود جلب کرده و باعث میشود سایر اجزا و ارکان خانه بهتر و زیباتر به چشم بیایند. با استفاده از سقفهای کاذب دکوراتیو میتوان به خوبی میتوان این زیبایی را در آشپزخانه به وجود آورد.
برای سقف کاذب آشپزخانه میتوان از پوششهایی با جنسهای مختلف استفاده کرد. اما به دلیل اهمیتی که سقف کاذب آشپزخانه در زیبا جلوه دادن خانه دارد، معمولاً از شیشههای سکوریت با طرحهای خاص و زیبا برای آن به صورت شبکهای استفاده میشود.
بیشتر بدانید: سقف کاذب آشپزخانه
سقف کاذب بالکن، تراس، پاسیو و حیاط خلوت
یک سقف زیبا با نورپردازیهای خاص میتواند تراس یا بالکن بزرگ شما را تبدیل به فضایی مطبوع برای گذراندن بعد از ظهر، استراحت و صرف صبحانه و عصرانه کند. برای این کار شما میتوانید از سقف کاذب استفاده نمایید. برای سقف کاذب بالکن معمولاً از ورقهای پی وی سی استفاده میشود؛ اما برای تراس معمولاً از سقفهای کاذب طلقی پلی کربنات ضد اشعه ماوراء بنفش یا متحرک مورد استفاده قرار میگیرد تا بتواند در برابر نور آفتاب، باد، باران، برف و تگرگ مقاوم باشد.
بیشتر بدانید: سقف کاذب تراس و بالکن
یک سقف یا حتی یک سایبان در تابستان میتواند حیاط خلوت کوچک یا پاسیو شما را تبدیل به فضایی مطبوع برای گذراندن بعد از ظهر، استراحت و صرف صبحانه و عصرانه کند. حداقل فایده پوشاندن پاسیو در طبقه اول یا بام حفظ انرژی، کاهش گرد و غبار و کثیفی و ممانعت از ورود حشرات، پرندگان و خزندگان است. پوشش نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) ساختمان که به عنوان تأمین کننده نور ساختمانها در روز کاربرد دارند، در سالهای اخیر اهمیت زیادی پیدا کرده است.
از آن جا که سقف نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) به صورت مستقیم با فضای آزاد ارتباط دارد، از جمله قسمتهای ساختمان میباشد که محل هدر رفتن انرژی گرمایی و سرمایی از داخل ساختمان به بیرون میباشد. از این رو، برای این نوع از سقفهای کاذب باید از پوششهایی استفاده کرد که ضمن جلوگیری از نفوذ برف و باران به دیوارها و پنجرههای مشرف به نورگیر ساختمان و نیز حفظ نورگیر بودن ساختمان (عبور دادن نور خورشید) باعث جلوگیری از به هدر رفتن انرژی گرمایی و سرمایی نیز شوند.
از جمله پوششهایی که معمولاً برای سقف کاذب نورگیر (پاسیو و حیاط خلوت) از آنها استفاده میشود، میتوان به طلقهای پلکسی گلاس، طلقهای پلی کربنات و ورقهای پی وی سی اشاره کرد. استفاده از سقف کاذب آسمان مجازی نیز میتواند به زیبایی پاسیو و حیاط خلوت شما کمک شایانی کند و با طرحهای متنوعی که دارد، حس خوبی را به شما القا نماید.
بیشتر بدانید: سقف کاذب پاسیو و حیاط خلوت